Éneklő fűrész

Zsoldos Imre - éneklő fűrészÉdesapámnak, Zsoldos Imrének köszönhetően megtanultam játszani egy nem mindennapinak számító zeneszerszámon, az éneklő fűrészen is.

Ez egy ún. idiofon hangszer, azaz maga a hangszer jön rezgésbe, amikor megszólaltatják. Hangjának magassága attól függ, mennyire hajlítják meg a fűrész lapját. A legtöbb éneklő fűrészen játszó muzsikus hengedű vagy gordonka vonót használ, hegedűhöz alkalmazható gyantával.

A hangszerként használt fűrészek lapja a hagyományoshoz képest általában szélesebb (a nagyobb hangterjedelem miatt) és hosszabb (a hang finom szabályozhatósága érdekében), bizonyos esetekben pedig vékonyabb fémből készítik, hogy hajlékonyabb legyen. A vastagabb fémlappal rendelkező fűrészek hangja teltebb, és hosszabban tart. Az éneklő fűrész jellemzően közel 13 cm széles a fogantyúnál, míg a végénél körülbelül 2,5 cm-es és nagyjából 2 oktávot képes produkálni függetlenül a hosszától. A basszus hangzású fűrész lehet akár 15 cm széles is lehet és hangterjedelme 2,5 oktáv is lehet.

Zsoldos Gábor - éneklő fűrészA kétszemélyes fűrészek hasonló módszerrel szólaltathatók meg, de kevésbé virtuózak és hangterjedelmük csupán egy oktáv vagy még kevesebb.

Érdekesség, és talán kevesen tudják, hogy többek közt a világhírű Marlene Dietrich is játszott éneklő fűrészen.


A leghosszabb örökzöld előadás éneklő fűrészen

1998 szeptember 11-12-én Zsoldos László és Zsoldos Gábor az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület Andrássy úti irodahelyiségében összesen 6 óra időtartamban külföldi és magyar örökzöldeket adott elő éneklő fűrészen. A koncerten többek között Schubert, Grieg, Gershwin, Lennon-McCartney szerzeményei hangzottak el.

Forrás: Guinnes Rekordok Könvye 1999